HellenJGill

  

 

HellenJ Gill

On stage

Muziek advies

A'dammuz.sch.

Windows My Space

Gerda Havertong

Wereldmuziek

Kennisaanval

 

 

Ana Pinas

Zulema Gilliot van Gimst

HellenJGill Playlist

Genre

Lucia S Nankoe

HellenJGill Soc Actief

Surinamstars

helnagi productions

Download the CD "Sibibusi"

 

Het Muzikanten Bestaan

 

top

Ik ben in 1951 geboren te Suriname. Muzikaal gevormd door de RK-soeurs te Paramaribo. Optredens schoolfeestjes en de sportvereniging.

Na mijn PABO diploma, kon ik al gauw aan de slag als (beroeps)muzikant, minstreel/troubadour.

In de jaren tachtig heb ik met diverse formaties van (Surinaamse)artiesten /muzikanten opgetreden in binnen- en buitenland.

In het begin waren het vooral liederen met een politieke lading. Ik ben sinds 1987 actief in de PvdA. Thans is als bestuurslid en webmaster van de Werkgroep Buitenland NH, www.buitenlandnh.pvda.nl

Het multi-instrumentalisme maakt dat er altijd plaats is in een theater- of muziekformatie. Ik speel percussie, slagwerk, Basgitaar, gitaar, blokfluit en trompet(basics). Voor solfege is de piano(keyboard) zeer geschikt, maar ook om de zangstem te oefenen.

 

 

Diverse opleidingen / cursussen heb ik gevolgd:

PABO, ICT(webbouw-Computer technieken), Vooropleiding Concervatorium Leeuwarden, Amsterdamse muziekschool enz., workshops en privécoaching tot heden.

In 1984 richtte ik samen met Carla Bakboord de eerste Surinaamse vrouwenband in Nederland op, die zelf alle instrumenten bespeelde. Hellen Gill & Friends.

In 2007 publiceerde ik in eigen beheer, samen met Exc. Producer en Producer mijn CD: Sibibusi. The music is a fusion of Jazzy and Surinamese sounds.

It is a Freestyle music combination. A genre of Kaseko, ballads, folks and African sounds Hellen J. Gill CD Sibibusi.htm

Te vermelden is dat velen waar ik (met de diverse formaties) voor heb opgetreden, enthousiast waren.

Even belangrijk is de feedback/hulp en het engelen geduld van 'naasten' (lieve familie en vrienden). In deze keiharde, enerverende veelal commerciële (artiesten)wereld, moet je je werk serieus blijven nemen. Het is met elk beroep zo. Keer op keer weer gesterkt naar de optreed locaties toe te reizen, is vaak slopend, maar eenmaal op het podium is de voldoening groot.

 

 

Het is iedere dag oefenen, jaarlijks je laten coachen door goede musici, deelnemen aan workshops en jamsessions.

De leuke kant na veel oefenen, geduld en afzien is dan toch het podium gebeuren. Belangrijk is vooral jouw eigen stijl te behouden. Als muzikant ervaar ik dat het belangrijk is om 2, 3 of meer collegae musici te hebben met wie je een soort verbond hebt for live (bevlogen zijn door de muziek en grensverleggend).

Afwisselend sta je op te treden in een schouwburg, manegeruimte, circustent, (moes)tuintje van een huiseigenaar, buurthuis of beetje grote keuken enzovoort waar de kooklucht de muzieknoten uit de kelen anders doet klinken. Je staat vaak op wankele podia waar jij je bij elke stap weer afvraagt of de clausule in je bedrijfspolis, voor de zoveelste keer misschien bijgesteld zal moeten worden.

Het lijkt soms heel veel geld dat je verdient per optreden, maar het is gemiddeld per maand genomen heel weinig. Haal daar dan nog de studie-/oefen- en studiokosten vanaf. Organisaties hebben veelal een budgetbeleid weinig rekenhoudende met de muzikanten.

De concurrentie is groot, waardoor je net als professionele voetballers, niet jaren lang met hetzelfde genre je brood verdienen kunt (één verschil is, dat musici langer mee kunnen).

 

Je medisch doen laten adviseren en inventief/vernieuwend blijven is een goede zaak.

Dan heb ik het nog niet gehad over de oude kalkhoudende met theegevulde koffiekannen, stoffige kleedkamers en plastiek bekertjes die ons door welwillende / hardwerkende vriendelijke organisatoren worden aangeboden. Koude ruimten, koude instrumenten, koude/stijve vingers, koude- stem en ledematen, koud, koud, maar eenmaal op het podium is veel voor even vergeten. Het is houden van jouw beroep. Daar tegenover vaak ook luxueuze locaties, hotels en vooral behaaglijk warm. Het ene moment houdt men de deur voor jou open, is er de verwennerij en het applaus en het andere moment ben je weer op jezelf aangewezen als artiest.

 

Muziekonderwijs en adviseurs

 

top

Om professioneel te blijven functioneren laat ik mij muzikaal adviseren, inspireren en coachen door Lucia Nankoe en bijvoorbeeld Peter Guidi, maar ook door diverse leraren en musici.

Een paar jaar heb ik als (muziek)leerkracht les gegeven op diverse basisscholen, maar het andere avontuur lonkte naar mij. Het theater-/muziekpodium werd mijn 2e thuis.

Diverse opleidingen(PABO, ICT, Vooropleiding Concervatorium  Leeuwarden, Amsterdamse muziekschool, cursussen, workshops en privécoaching heb ik gevolgd. Om goed te blijven presteren, word ik nog steeds gecoached. De leerrijkste periode is in Suriname geweest(met weinig muziekmiddelen een redelijk niveau halen)

(Goede) muziek kent geen kleur. De (thuis)situatie en de maatschappij bepalen de vervolmaking van de natuurlijke aanleg.

Naast de familie, hebben vooral de soeurs(nonnen) mij muzikaal gevormd. Het talent in mij bracht me het nodige plezier in het musiceren.

 

Diverse (privé)leraren gaven/geven mij les Gitaar lessen van; Hetty Coenrady, Robby Favery, Terry Agerkop, Wim Pfister en Eddy Esser. Drums van; Andre Kemp(Hans Cleuver drumschool). Percussie van; Ponda O'brian, Kofi Ayivor(Oshi Bisa), Reno Steba, korte instructie van Zapata Jaw en Glenn Hahn. Een paar zanglessen van; Aartje Duyvenie de Wit en de rest op de diverse muziekscholen: Stan Lockin, Ketwaru, Duurvoort en Jogy Gilles.

Ervaring / cursus heb ik opgedaan op het gebied van theater, dans, zang, licht en geluid, audio-opnames op diverse locaties.
Ik noem: Theater(Muiderpoorttheater Amsterdam), muziek studio's in Amsterdam(Melodyline), film / tv-figuraties / optreden(landelijk).
Een cursus radiotechniek heb ik bij Salto omroep Amsterdam gevolgd. Radio ervaring opgedaan te Alkmaar MCA en ook bij radio Kankantrie(Roy Ristie als vrijwilligster).
Veel ervaring heb ik opgedaan door te werken met werken met diverse (prof.)artiesten en te oefenen met ensembles van diverse origine.

Tot heden wekelijks mee oefenen met ensembles: Jazz(basgitaar) Muziekschool Amsterdam.

 

Je kan niet vroeg genoeg beginnen

 

top

De mens heeft reeds kort na de geboorte waarneembaar een zich gestaag ontwikkelende begaafdheid in wat later het specialisme van die geen zal / kan worden.

Metname jongeren zijn zich vaak niet bewust van intelligentie. Je hoeft de kunst van de ander niet te evenaren om een waardig burger te zijn. Je bent zelf al uniek in wat jij kan. Onbekend is vaak hoe veel meer de mens kan.

Maar vaak ook weten jongeren zelf niet de wegen naar het haalbare. Is dat de onderschatting? onzekerheid? Ontbreekt er de stimulance van derden? Er schuilt er ook nog hier en daar het nodige gevaar.

 

Zo af en toe komt er een gevoel op om met musiceren te stoppen. Maar je bent artiest of niet. Dat gebeurd in elk beroep waar je hartstochtelijk voor gekozen hebt. Het loslaten om een ander vak uit te MOETEN oefenen, kan vele artiesten heel ongelukkig maken.

Zelf heb ik veel Freelance werk gedaan en weet dat veel activiteiten niet te combineren zijn met De ROEPING. Ik probeer heel dichtbij het muziek gebeuren te blijven wat werkzaamheden betreft.

 

 

Genre

 

top

Door de (Tennessee)Country & Western music, waarin vrouwen baanbrekend werk hebben verricht raakte ik geïnteresseerd in dat genre, maar het meest geïnspireerd raakte ik in Jazz / blues en R & B genre.

Klassieke muziek van diverse culturen vind ik boeiend om naar te luisteren. Indrukwekkend is veelal het verhaal in zo'n opera, operette of musical. Gewoon het leven van alle dag. Mooie teksten uit de jaren '50 en '60 van tekst-/ songwriter/producer: "Gail Davis (grand lady). Dolly Parton een diva die mijn hartje stal met  my coat of many colors(mamjo jas).

Uit India op respectabele leeftijd en toch blijft ze voor mij the greatest Lata Mangeshkar(=Lata Jee(=Lataji(+ haar vroegere composer Madan Mohan)). Lata geboren 28 september 1929 kwam in het guinessbook of records voor de vele (film)songs. (Article by Sanjeev Kohli, Son of Madan Mohan and Senior Marketing Consultant of HMV: It has even become fashionable for music directors to associate themselves with the name of Madan Mohan. Whenever Khayyam or Naushad give an interview, they make it a point to mention his name. O.P.Nayyar has gone on record to state that the Lata Mangeshkar-Madan Mohan combination remains unparalled. For young composers like Jatin-Lalit, it's the in thing to say Madan Mohan was one of the greatest composers. Zie de film VEER & ZAARA; op de site van raaga.com, of dit artikel van wikipedia.org directed by Yash Chopra. It is a romance set against the ongoing conflicts between India and Pakistan. Lees nog meer over Lata Mangeshkar.

Uit Afrika Meriam Makeba om politieke reden verbannen, internationaal geroemd (nu terug in geboorte land).
Uit America Tina Turner.

 

Fan ben ik van Otis Redding, Eric Clapton, Bruce Springsteen, Joe Cocker, de Surinamers; Djintikunstenaar/ zanger/componist, Eddy Veldman muzikant(drums), Thelasinga(1971 the best singing Lady te Suriname), de (oudere)generatie jazz/blues artiesten en vele andere muzikanten.

Bewondering voor de artiesten: Dianne Reeves one of the pre eminent jazz vocalists in the world today, was awarded the Grammy for Best Jazz Vocal Performance for each of her last three recordings-a Grammy first in any vocal category.

Frances Johanna Margareta Gomez (1921-2004) was één van de grote namen uit de Surinaamse muziekwereld.

Jessy Norman Sopraan world famous opera singer Jessy Norman. Jessy Norman is one of rare opera singers whose requirements are high not only to music but also the lyrics. A discerning musician she has won the reputation of soprano for intellectuals
lees meer.

Denise Jannah jazz Surinam /Netherlands proud.
Rita Reys speelde met jazzlegendes als Art Blakey & The Jazzmessengers, Jimmy Smith, Dizzy Gillespie, Clark Terry, Zoot Zims, Milt Hinton, Osie Johnson en  Burt Bacherach. Ze won vijf edisons, de Bird Award, de American Songbook Award en wat al niet meer. "Europe's first lady of jazz" meer dan waar. lees meer in.

Brass muziek zoals ik die in Suriname en Ghana heb ervaren is zeer fascinerden: Brass Band history

 

Hellen Gill & Friends

 

top

De formatie waar ik reeds jaren mee (Inter)nationaal heb opgetreden. Diverse organisaties en leuke herinneringen. Afro Surinaamse(moderne)muziek, waarin de 'Kaseko' invloed in de eigen stijl. Thema gerichte luister- en/of dans muziek wordt er geboden. Hellen Gill & Friends voelt aan als een soort muziekformatie for live, waarin muzikanten komen en gaan maar een kern van artiesten is er gewoon.

 Samen met de mede oprichtster Carla Bakboord(heb ik beleefd) beleef ik met deze 3, 5 tot(afhankelijk van het thema) 9 dames grote formatie leuke tijden. Er zijn drie vrouwen die ons in het beging heel veel hebben gepromoot. Met trots noem ik Hilly Axwijk, Orcine Grantzaan(Stichting Suneki) en Tara Oedayraj Sing Varma(ZAMI), later kwamen er nog velen bij die ons aanbevolen.
   
 

Rechten der Artiesten

 

top

ntb Nl. toonkunsten

fnv KIEM(kunstenaars)

paesbrugge Impresariaat

buma/stemra auteursrechten

cwi centrum v werk & inkomen

 sena expl. vn nab. rechten

norma naburige rechten

hollands glorie castingbureau

adecco uitz. Kunstz. vorm.

melodyline studio's

www.hellenjgill.nl + www.helnagi.com | hellenjgill@hellenjgill.nl